Na okresnom súde sa začalo hlavné pojednávanie s Bakim S. a spol.

24.01.2011 Prešov

Prešov 24. januára (TASR) – Výpoveďou obžalovaných sa dnes na Okresnom súde (OS) v Prešove začalo hlavné pojednávanie s Jurajom J. , Jánom C. a Bakim S. , ktorí čelia obvineniam z drogovej trestnej činnosti.
Na pojednávanie sa v sprievode eskorty dostavili Ján C. a Juraj J. , ktorý mal hlavu zahalenú kuklou. Voči kosovskému Albáncovi Bakimu S. sa konanie vedie ako proti ušlému a je na neho vydaný medzinárodný zatykač.
Obžalobu pre obzvlášť závažný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi podala Generálna prokuratúra SR v lete minulého roka a OS v Prešove ju prijal 26. novembra.
Obvinení podľa obžaloby spolu Jetonom C. a s doteraz nestotožnenými osobami ako členovia organizovanej skupiny najneskôr od roku 2007 až do 19. septembra 2008 údajne zabezpečovali dovoz, úschovu a ďalšiu distribúciu heroínu. Ten mal byť balený na území Tureckej republiky do športovej a inej obuvi a od mája 2008 bol prevezený na územie SR, kde bol ďalej distribuovaný. K takémuto konaniu vraj došlo najmenej v šiestich prípadoch a množstvo jednej zásielky malo obsahovať až 20 kilogramov (kg) drogy.
Heroín údajne potom Juraj J. a Ján C. postupne vyviezli do Poľska, Švajčiarska a Talianska. Najmenej v troch prípadoch ho ďalší obvinení prechodne uskladňovali v penzióne v Starom Smokovci, kde bola 19. septembra zaistená časť s hmotnosťou desať kg. Z takéhoto množstva by sa dalo vyrobiť 336.500 až 670.000 jednorazových dávok. Hodnota takto distribuovaného heroínu v jednotlivých dávkach predstavuje okolo 3,356 milióna eur.
V úvode hlavného pojednávania prokurátori odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste a žiadali, aby bola vec prerokovaná na hlavnom pojednávaní. Obžalovaný Ján C. pred senátom povedal, že sa cíti byť vinný a žiada vykonať dokazovanie. Advokát Juraj J. uviedol, že jeho klient spáchanie skutku nepopiera, vzhľadom na obvinenia z vykonania činu formou organizovanej skupiny a priťažujúcich okolností však žiada vykonať dokazovanie na hlavnom pojednávaní.
\"Berieme na vedomie vyhlásenia obžalovaných, ale navrhujeme ich vypočuť z dôvodu, že v procese je ďalšia obžalovaná osoba, \" konštatovala prokurátorka.
Právny zástupca Juraja J. požiadal, aby počas výsluchu jeho klienta bola z pojednávania vylúčená verejnosť, čo argumentoval tým, že ide o chránenú osobou. Obžaloba s návrhom súhlasila a súd nakoniec žiadosti vyhovel.
Popoludní má pojednávanie pokračovať výsluchom druhého obžalovaného a predvolaných svedkov. Termín pokračovania hlavného pojednávania, kedy by pred senát mali predstúpiť ďalší svedkovia, je stanovení na 7. februára.
 

Vyberte región

mark